Obras

Bar i restaurant Vin-i-4

El Bar i Restaurant Vint-i-4 està situat al carrer Pujol 35 baix, al cor del casc antic del terme municipal de Mataró.

El projecte de reforma del local té una superfície útil de uns 155 m2. El local existent era l’antic taller de l’artista mataroní Perecoll.

El programa del projecte defineix dos activitats principals, el primer com bar i el segon com restaurant. El bar es situa en el primer espai que es troba des de el carrer. Entre aquest espai i el carrer es troba un magatzem, els armaris dels comptadors i CGP i les portes d’accés al local. La barra te una mida de uns 6,8 m amb un boteller de la mateixa mida. Aquest espai es caracteritza per dos sofàs llargs de forma irregular situats al llarg del bar. El mòdul mes llarg es prolonga fins a la paret dels serveis situats en la zona intermitja del local on es troba també la sortida d’emergència, una zona de pas fins al restaurant i la porta d’accés als serveis. La segona activitat de restaurant es desenvolupa en la zona mes interior del local i es caracteritza també per la presencia de dos sofàs llargs que defineixen els espais del restaurant. La cuina i un magatzem es situen en prolongació i ocupen els espais als voltants de les escales d’accés dels habitatges. El espai per residus es troba a sota aquestes escales.

El carrer Pujol es un carrer estret i de perspectives reduïdes degut a la seva sinuositat. El primer espai en contacte amb el carrer, el Bar, presenta unes proporcions espacials similars al carrer Pujol si es considera la seva amplada i alçada sota balcons.

La intenció del projecte es d’oferir una prolongació de l’ espai públic fins a l’ interior de la planta baixa a traves d’un eix longitudinal obrin així una nova perspectiva. Amb aquest objectiu l’ il·luminació i les franges de colors horitzontals ens inviten a un nou recorregut des de al carrer Pujol fins al restaurant situat al interior de la illa.

La paret que separa els banys del Bar, delimita la primera perspectiva des de el carrer. Aquesta paret taronja rep una llum homogènia i la seva inclinació ens invita a seguir el recorregut cap a l’interior del local. La seqüència espacial segueix amb un espai de transició entre Bar i Restaurant, on troben igualment l’accés als serveis. Aquest espai es caracteritza per una barra i uns tamborets alts per l’espera i una paret de color lila il·luminada i oberta cap al espai del Restaurant on es prolonga les perspectives acompanyades per el mateix tractament lumínic i de colors horitzontals del Bar.

L’ il·luminació i els colors son els “materials” protagonistes d’aquesta intervenció, son ells que defineixen els espais, les seves proporcions, els seus ambients, son elements escenogràfics que es guien a traves dels diferents espais i ens inviten a experimentar recorreguts.

El ritme seqüencial dels colors taronja, verd i lila recorre els espais des de el carrer fins al Restaurant com una partició musical definint un fil continu al llarg del local. Cada espai situat sobre aquest recorregut té les seves característiques marcades per l’activitat i el mobiliari.

La regulació de l’ intensitat de la llum permet variar els ambients al llarg de la nit. Les taques de llums continues i indirectes que apareixen sobre els murs dibuixen uns espais horitzontals i relativament baixos per l’alçada total del local, aquesta proporció apaïsada determinen uns espais acollidors i confortables.

Els colors tenen el poder de induir i accentuar sentiments i estan intrínsecament lligat al món emocional.

La llum artificial es presenta com el material més econòmic, més versàtil i més efectiu

III Muestra de Arquitectura del Maresme
Datos

Modalidad Intervenciones de espacios interiores.

Uso

Dirección Carrer Pujol, 35
Mataró
Barcelona (España)

Autores
Arquitectura
  • David Baillif
Promotor
  • Serragarriga SL
Contratista
  • Manel
Otros técnicos
  • Jordi Llop