Obras

72 Habitatges, aparcaments i locals, plaça dels Rabassaires, Sant Cugat del Vallès

GENERALITATS

Objecte del projecte: Construcció d’un edifici de 72 habitatges, aparcaments i locals.

Emplaçament: Av. Can Bellet 42-44, c/Castanyer 12-18, Plaça dels Rabassaires,

Sector de la Guinardera II - Sant Cugat del Vallès.

Promotor: PROMUSA, SPM.Promocions Municipals de Sant Cugat del Vallès.

Autor del projecte: Vigum Project,SLP - Victoriano Guarner i Muñoz, arqte.

Solar: Es tracta del solar definit en el Pla Parcial d’Ordenació dels Sectors de Can Bellet, Can Canyameres i La Guinardera II, com a R9., queda delimitat pels carrers Benet Cortada, Avel.lina Casadevall, Can Bellet i Pau Muñoz Castanyer, conformant La Plaça dels Rabassaires. La superfície del solar es d’uns 3.720m2 .

DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE

L’edificació s’ordena tenint en compte l’assolellament i els espais de relació com ara la plaça dels Rabassaires, el Carrer Benet Cortada i les zones peatonals que donen a l’avinguda Can Bellet, i s’estructura mitjançant un edifici en L, composat per dos blocs que s’entrellacen a les plantes baixes i primera. A la ròtula dels dos blocs, s’allibera la planta baixa i primera generant així un punt de tensió i comunicació entre les zones peatonals. L’aparcament es disposa en 3 plantes soterrani.

El conjunt es fragmenta, El bloc que dóna façana al Carrer Pau Muñoz Castanyer, s’articula en dos volums, amb un retranqueig de façana, i el que dóna façana l’Avinguda Can Bellet, s’enretira de l’alineació de façana i del bloc anteriorment esmentat amb el que es connecta mitjançant unes terrasses. En planta baixa s’incorporen directrius corbes que acompanyen al vianant cap al pas en doble alçada generant uns jocs de voladissos i passos amb els cossos superiors residencials.

Tant l’ordenació de l’edificació com el tamany del gra i la comunicació entre les zones peatonals aconsegueixen crear espais urbans de qualitat que van conformant els nous barris de la ciutat.

La planta tipus s’estructura en set escales que en la seva majoria tenen dos habitatges per replà. A les cantonades amb millor orientació es modifica la tipologia per introduir tres habitatges per nucli.

Els habitatges en tots els casos disposen de, com a mínim, dues façanes, i per tant de una ventilació creuada idònia. La distribució dels habitatges dins la planta respon al fet de donar la millor orientació a la sala, menjador / cuina. Així mateix la cuina incorpora la previsió per a rentadora, assecadora i recollida selectiva de residus.

El tractament de les façanes es resol amb tant sols dos materials. Per una banda, el global de les façanes es resol amb monocapa amb junta marcada, i d’altre banda apareix la xapa lacada miniona, que s’utilitza tant a les baranes dels balcons i a les proteccions de vistes dels estenedors, com als paraments refosos que formen agrupacions de 4 finestres en les façanes de les habitacions.

Les façanes estan projectades generant dues estètiques força diferenciades en funció de l’orientació dels habitatges dins les plantes. Les façanes que donen a sud, per millorar el control climàtic, ambiental i visual, es resolen amb balcons correguts que incorporen uns tancaments mòbils constituint una doble pell regulable, mentre que les façanes amb menor insolació es resolen amb obertures menors i que s’agrupen amb un criteri compositiu que pretén trencar la monotonia d’aquestes façanes.

EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

Des d’un punt de vista mediambiental l’edifici s’ha dissenyat pensant en l’eficiència energètica ja sigui en l’ús dels materials de construcció, en l’orientació de l’edificació i en l’ús de les noves tecnologies. S’han incorporat diferents elements que milloren el comportament mediambiental de l’edifici, tant actius com passius.

Com a sistemes passius per a aconseguir una millor eficiència energètica trobem:

una orientació òptima dels habitatges que garanteix l’assoleiament amb proteccions solars per a evitar el sobrescalfament a l’estiu.

la ventilació natural creuada que ens aporta la refrigeració natural dels espais.

una doble pell regulable formada per les persianes i que permet el control climàtic.

la millora de l’aïllament tèrmic.

Com a sistemes actius d’estalvi energètic s’ha incorporat:

el control telemàtic exterioritzat via internet per a la optimització dels recursos i una millor gestió energètica.

la centralització dels dipòsits d’ACS per a l’estalvi i la reducció de pèrdues.

la centralització de calderes que permet equips més eficients.

el control amb comptadors individualitzats per a una millor gestió.

les plaques solars.

el sistema de depuració d’aigües per a la reutilització de les aigües grises per a les cisternes dels WC.

Premios de Vivienda Social de Cataluña 2012
Datos

Modalidad Edificios de vivienda de promoción pública

Uso

Fecha de inicio de obra 2006-09-28

Fecha del certificado final de obra 2010-11-11

Dirección Av. Can Bellet 42-44, c/Castanyer 12-18, Plaça dels Rabasaires
Sant Cugat del Vallès
Barcelona (España)

Autores
Arquitectura
  • Ahinitze Errasti Etxeberria, estudiant
  • Meritxell Viola González, arquitecte
  • Victoriano Guarner Muñoz, arquitecte
  • VIGUM PROJECT SLP.
Promotor
  • PROMUSA S.P.M.
Contratista
  • TEYCO S.L.
  • BRUES Y FERNÁNDEZ
Otros técnicos
  • Miguel Angel Palomo
  • BOMA SLP.
  • CRISOL INGENIEROS S.L.
  • Delfi Mas i Duart
  • Carles Bima Puig