Obras

Rehabilitació de les Façanes de quatre blocs prefabricats del barri Fontsanta de Cornellà de Ll.

EL BARRI

El creixement i desenvolupament del barri de Fontsanta – Fatjó, des de l’any 1.994 fins a l’actualitat, ha consolidat un nucli residencial amb àrees lúdiques, d’equipaments i esbarjo, conformant un espai modern i amb una bona qualitat arquitectònica dels seus edificis així com urbanística, en quan a la seva distribució, accessos i serveis. Envoltats d’aquesta nova àrea se situen quatre edificis que conformen el nucli original del barri, construïts a partir de l’any 1.974 i que per la fastuosa volumetria es donen especial rellevància. Aquests quatre edificis van ser construïts pel Ministerio de la Vivienda com habitatges protegits i destinats a famílies amb rendes baixes afectades per les inundacions del 1971.

Les carències dels edificis inicials (aïllament tèrmic, protecció solar, calefacció, estenedors, antenes) varen ser abordats pels particular de manera descoordinada, parcial i sense assistència. Els edificis, profundament alterats per multitud d’iniciatives particulars, s’havien convertit en una referència negativa pel barri i la ciutat, fins al punt que els seus propietaris sol·licitaven no només la rehabilitació tèrmica sinó també una certa rehabilitació estètica que els permetés trencar la imatge marginal que presentava i recuperés l’autoestima dels seus habitants. Això mai hagués estat possible sense les possibilitats que atorgava la Llei de Barris, a la qual es van acollir com iniciativa de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat (Pla d’Intervenció integral al Barri Fontsanta).

ELS EDIFICIS EXISTENTS

Es tracta de 4 grans blocs de 70 m de llargària i 9 pisos d'alçada. L’estructura portant de l’edifici està constituïda per murs portants prefabricats de formigó ortogonals a les façanes anteriors i posteriors, plaques de formigó prefabricat recolzades isostàticament sobre aquests murs, llosa d’escala de formigó prefabricat recolzades sobre els forjats de forma isostàtica sobre suports i carteles metàl·liques. Aquests murs conformen les particions separatives dels pisos.

Els tancaments de façana es conformen amb plaques de formigó prefabricat, ancorades als murs portants, amb acabat texturat d’àrid rodat, de 20 cm de gruix ( 10 cm en plaques foradades del pati ) amb un cert aïllament interior. Les juntes de les plaques estan segellades amb màstics de plàstic.

La coberta és plana, amb accés directe des dels nuclis d’escala, amb un acabat del terra amb rajola tallada fina i ampit perimetral format pels murs prefabricats de façana.

PATOLOGIES I DEFICIÈNCIES A SOLVENTAR

- Condensacions interiors en paraments verticals de façanes,

- Filtracions d’humitats sobre tot al encontre entre els murs de façana anterior i posterior amb els murs de façanes laterals,

- Filtracions d’humitats a nivell de solera, a l’encontre entre el mur prefabricat de façana i el seu recolzament a la solera,

- Deficient aïllament tèrmic de façanes,

- Deficient estanquitat de finestres,

- Persianes per a control solar en mal estat de manteniment i conservació,

- Instal·lacions d’unitats de climatització en façanes amb deficients i insuficients suportació,

- Instal·lacions de tendals per a protecció solar amb deficients sistemes d’ancoratge a les façanes,

L'ACTUACIÓ

La proposta d’actuació es basa en la construcció d’una “façana de pell” (superposició de façana a l’existent i ancorada a l’estructura de l’edifici) consistent en una façana ventilada amb la incorporació de conjunts blocs d’alumini i vidre configurant els tancaments de finestres.

La façana ventilada és un sistema de revestiment dels paraments de l’edifici que deixa una càmera ventilada entre el revestiment i l’aïllament. Aquest sistema està considerat com el sistema més eficaç per solucionar, i en aquest cas millorar, l’aïllament de l’edifici, eliminant els indesitjables ponts tèrmics així com els problemes de condensació i obtenint d’aquesta manera un excel·lent comportament tèrmic-higromètric de l’edifici. Amb aquest sistema de façana ventilada és possible realitzar un aïllament continu per l’exterior de l’edifici, protegint la fulla interior. En la càmera ventilada, com a conseqüència de l’escalfament de la capa d’aire de l’espai entremig amb respecte a l’aire ambient, es produeix el denominat “efecte xemeneia” que genera una ventilació contínua de la càmera. Dimensionat adequadament l’entrada i sortida de l’aire s’aconsegueix una constant evacuació del vapor d’aigua provinent tant de l’interior com de l’exterior de l’edifici, mantenint l’aïllament sec i obtenint un millor rendiment d’aquest i un gran estalvi en el consum energètic. La façana ventilada, a més d’incidir a l’estalvi energètic de l’edifici, elimina les radiacions directes o les inclemències meteorològiques sobre els murs prefabricats, protegint-los de possibles patologies com despreniments de l’àrid d’acabat, etc.

Hem aconseguit reduir el consum final anual d'energia en cada un dels quatre edificis en 188.790 kWh. Això suposa un estalvi energètic global d'un 47%. Les emissions de CO2 anuals es redueixen, també en cada un dels quatre edificis, en 52.568 kg CO2, el que suposa una reducció d'emissions de CO2 del 45%.

Cost : 217 €/m2 façana, 192 €/m2 construït total

Premios de Vivienda Social de Cataluña 2012
Datos

Modalidad Intervenciones de rehabilitación de promoción pública

Uso

Fecha de inicio de obra 2011-07-04

Fecha del certificado final de obra 2012-12-21

Dirección Plaza de la Fontsanta
Cornellá de Llobregat
Barcelona (España)

Autores
Arquitectura
  • José Antoni Marín Sánchez
Promotor
  • PROCORNELLA (Empresa Municipal)
  • Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Contratista
  • UTE FAÇANES FONTSANTA
Otros técnicos
  • ENTROPIA-GOP
  • Rodrigo Otero
  • Sonia Carretero
  • Cristóbal Montoya