Premios

50 Viviendas per a Gent Gran al Parc Central a Barcelona

El projecte està situat a una parcel•la dintre el Parc Central de Nou Barris , de fet, comença al Llac Sidney del Parc. De les illes de fusta amb arbres, pujant per les rampes i escales, s’ arriba a la casa; una casa penjada entre els arbres. La volumetria fragmentada respon per una costat a l’ escala de l’ edifici existent i per l’ altre a la possibilitat de situar-se entre la vegetació i “volar” sobre el llac. L’ edifici “s’ apropia” del Parc i el transforma en l’escala d’ accés.

El projecte comença amb la casa existent i el contacte amb la nova edificació es fa per la mitgera, però tot l’ edifici es separa per deixar un pati obert que permet mantenir les tres façanes existents lliures, conservant així una imatge ja històrica al barri. L’ edifici va pujant d’ alçada esglaonadament al allunyar-se de la casa existent fins arribar al Passeig de Fabra i Puig, a on s’ emmarca l’ entrada al parc mitjançant un gran voladís.

L’ entrada a l’ edifici des del Passeig d’ Urrutia és un gran finestra al parc, que s’ estén a les sales polivalents recolzades a la mitgera.

Els passadissos de l’ edifici son també balcons pels veïns, llocs de trobada i passen en zig-zag de la façana nord mirant al Llac a la façana sud obrint les finestres cap el pati amb la casa existent.

Es un lloc on trobar el teu racó i passar una estona amb amics, com un joc de nens.

Aquest projecte neix del concurs per a arquitectes joves organitzat l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Gestió Urbanística, S.A. (BAGURSA) i la Demarcació de Barcelona del Col•legi d’Arquitectes de Catalunya el maig del 2004. A partir d’ aquest punt es desenvolupa el Pla Especial Urbanístic d’ acord amb l’ avantprojecte aprovat pel promotor i que permet proposar la solució que s’ ha acabat construint.

SOLUCIÓ ADOPTADA

Es proposa un edifici de volumetria fragmentada que dona resposta per un costat a l’escala de l’edifici existent 7b(p) i per l’altre a la relació directa amb el Parc Central de Nou Barris. La volumetria proposada incorpora l’edifici existent mitjançant un “pati” obert que permet definir una proposta unitària.

L’edifici es desenvolupa en planta baixa i quatre plantes pis, que pel pendent del Passeig d’ Urrutia, són cinc plantes pis a la cantonada amb el carrer de Fabra i Puig. A la zona propera a l’edifici existent, l’alçada màxima es redueix a planta baixa i una planta pis al costat nord-est; i a planta baixa i dues plantes pis a la mitgera existent. La relació amb el Parc Central fa que es limiti l’edificació en planta baixa, tant al costat nord com al est, amb un perímetre diferent al de les plantes superiors que recuperen la totalitat de la parcel•la.

A la planta semi-soterrani es preveu la construcció de 13 places d’aparcament d’automòbils. La resta de la planta semi-soterrani es preveu utilitzar per a la col•locació de l’ estació transformadora i altres recintes d’instal•lacions.

El contacte de l’ edificació de nova planta amb l’ edifici existent es fa només per la mitgera per permetre que la resta de les façanes de l’ edifici protegit no estiguin afectades per la construcció del nou bloc de vivendes i que per tant, conservin el caràcter original de façanes. L’ edifici de nova planta manté l’ alçada de l’ edifici protegit en la zona de contacte.

Orientació

La forma allargada i l’ orientació de la parcel•la fan que la majoria d’habitatges es situïn a la façana sud de l’edifici, deixant la part nord per a nuclis i passadissos d’accés als habitatges. Els habitatges que tenen una orientació més desfavorable, gaudeixen de una situació excepcional dintre el Parc Central de Nou Barris.

Accessos i Elements comuns

Donat el programa i funcionament de ‘edifici com a habitatges tutelats per a gent gran es proposa un únic vestíbul d’ entrada però amb dos portes d’ entrada una des del parc Central i l’ altre del Passeig d’ Urrutia. Aquest vestíbul d’entrada està controlat per un conserge i dona accés al nucli d’ ascensors i escales de l’edifici. En aquest nivell d’ entrada estan situades les dues sales polivalents del edifici amb contacte amb el Parc Central i amb el pati d’ entrada. Es preveuen dues escales per ajustar les distancies màximes d’ evacuació en cas d’incendis, però no divideixen l’ edifici en dos.

El nucli d’ascensors compta amb dos ascensors adaptats. A cada planta, els ascensors desemboquen directament sobre un passadís que comunica tots els habitatges del replà sense cap desnivell. El passadís té una amplada en general de 1’20. Es proposen uns balcons “comunitaris” des dels passadissos d’ accés que permetin a tots els veïns

De l’edifici gaudir de la situació privilegiada de l’edifici. A la planta 4 hi ha una terrassa comunitària connectada pel mateix passadís d’accés.

Habitatges

Els habitatges disposen d’una distribució compacta i flexible en el que respecta la independització dels dormitoris.

Els pisos tipus consten d’una sala d’ estar- menjador (amb cuina), un dormitori i un bany. La tipologia T-4 es del tipus adaptat i compleix amb el Codi d’accessibilitat de Catalunya, així com els seus accessos.

La sala principal i els dormitoris ventilen directament a l’exterior a la façana principal. Els banys i les cuines ventilen mitjançant extracció forçada fins a la coberta.

Urbanització

La proximitat del Parc Central de Nou Barris i les dimensions molt reduïdes de la parcel•la en alguns punts fan necessari ajustar la relació entre l’ edifici i les ultimes grades del Parc. El projecte proposa la reordenació parcial del límit del parc amb la possibilitat de crear un pas ampli des del nivell inferior del parc fins al carrer de Feliu i Codina, per evitar l’ aparició de zones residuals entre els elements. La grada del Parc es transforma en una gran escala d’ accés a l’ edifici. La part est de la parcel•la es manté com a entrada principal al parc i es proposa “estendre” el parc fins a la vorera. L’ accés a l’edifici des del Passeig d’ Urrutia es pavimentarà el mateix paviment que la resta del parc i entorns.

Finalista
Premios de Vivienda Social de Cataluña 2009
Datos

Modalidad Edificios de vivienda de promoción pública

Uso

Dirección Passeig Urrutia nº 5
Barcelona
Barcelona (España)

Autores
Arquitectura
 • Pia Wortham
 • Joan Callís
 • Joan Callís - Pia Wortham Arquitectes
Promotor
 • Patronat Municipal de l´Habitatge de Barcelona (PMHB)
Contratista
 • TEYCO
Otros técnicos
 • Jordi L.Puig
 • Eva Serrats
 • SALA CONSULTORS
 • VALERI CONSULTORS ASSOCIATS
 • PROISOTEC
 • Mònica Batalla