Premios

49 Habitatges HPO a la Plaça de la Ciba de Santa Coloma de Gramenet

El solar, antic dipòsit de la grua municipal, es troba situat tancant tot un front d´illes edificis en torn a 90 metres de longitud i de cara a un espai que ha de construir com una futura plaça, centre de relació de la zona.

Així, el projecte deuria respondre a un pressupost ajustat i a una singularitat representativa fruit de la seva posició a la ciutat i de la seva representativitat com a símbol de les actuacions de l´Ajuntament, basat en l´habitatge protegit.

L´edifici es resol en façanes amb unes solucions potents basades en sistemes de formigó prefabricat fixat a l´estructura que es treballen des de detall per controlar-les i apropar-les a la domesticitat exigida pel programa funcional.

D´aquesta manera, les façanes principals son de formigó prefabricat de color blanc i els petosdels balcons de formigó emmotllat, conferint-li al conjunt una textura que genera ombra i moviment, permetent -així mateix- reduir temps d´execució i limitar la generació de residus d´obra, entre d´altres particularitats.

Internament, les vivendes segueixen un mateix esquema funcional que concentra banys en el seu interior i situa dormitoris i cuines en la part posterior, am safareig de dimensions considerables i zona per estendre la roba. Es reserva la façana principal pel saló menjador i l´habitació principal, ambdós compartint terrassa.

Les tipologies dels testers s´adapten a la geometria singular dels mateixos, mantenint un esquema similar i resolent exteriorment amb uns emmarcats també de formigó que recullen els balcons d´aquesta part de l´edifici i s´adapten a a les diferents alçades dels carrers als que hi donen front. En ells, es pot reconèixer una certa idea de monumentalitat i respecte que pretén, com tot el projecte, dotar de la màxima dignitat aquest programa d´habitatges de cost assequible.

Mención
Premios de Vivienda Social de Cataluña 2007
Datos

Modalidad Edificios de vivienda de promoción pública

Uso

Dirección C/ Lluis Companys nº 41; Passeig de Llorenç Serra nº 48
Santa Coloma de Gramenet
Barcelona (España)

Autores
Arquitectura
  • Alonso, Balaguer i Arquitectes Associats
Promotor
  • REGESA
Contratista
  • PAI Construccions SA
Otros técnicos
  • Xavier de Vera
  • Jordi Planelles