Premios

Edifici d'habitatges Mercat del Guinardó

Aspectes a destacar:

Organització funcional i econòmica. Optimització de l’espai útil. Costs de manteniment reduïts.

Disseny dels espais adequat als problemes plantejats. Resolució integrada de les instal·lacions.

Solucions constructives industrialitzades. A partir de la fase d’estructura, obra en sec.

Descripció

Context urbà

La edificació de 44 habitatges socials forma part de l’actuació del “Mercat del Guinardó”. Aquesta preveu la remodelació de l’antic mercat i la transformació dels solars ocupats per construccions industrials obsoletes, formant un conjunt d’equipaments públics entorn a una gran plaça, ampliant el carrer Teodor Llorente i construint els habitatges socials que es presenten en aquesta documentació.

L’edifici d’habitatges té una volumetria prismàtica irregular que segueix una precisa definició urbanística preestablerta en el planejament. A partir de la linia de façana del carrer de la Garrotxa, l’edifici es retranqueixa definint els espais públics a ambos costats. El nostre projecte emfatitza aquest volum, destacant la seva presència en el conjunt amb unes façanes planes i accentuant-ne els vèrtexs amb elements singulars .

La forma irregular de la envolvent es ressòl en el projecte aconseguint un òptim aprofitament i equilibri, de forma que els habitatges resultants, són tots similars en les seves característiques físiques i ambientals.

En la part inferior de l’edifici, un sòcol continu una mica enretirat del pla de façana acull els locals i els accessos i regularitza el fort pendent, creant en els locals atractius espais a doble alçada. Pel damunt d’aquest sòcol, el volum dels habitatges queda definit per l’acabat continu de la façana, formada per panells prefabricats de formigó de color.

La forma compacta de l’edifici és especialment econòmica: al ajustar-se la superfície de la façana, es redueix el cost inicial, les pèrdues tèrmiques i el cost de manteniment.

L’edifici

L’edifici consta de planta soterrani, planta baixa i quatre plantes pis.

La planta soterrani es dedica integrament a aparcament. S’hi accedeix per rampa des del carrer de la Garrotxa.

A la planta baixa es situa el vestíbul d’accés als habitatges i diversos locals.

Les quatre plantes pis es destinen a habitatges. L’última planta no s’ocupa totalment, per tal d’adaptar la seva alçada a la del edifici llindant i crear una terrassa d’ús comunitari.

L’eix del cos principal segueix aproximadament la directriu nord-sud, per tant les façanes llargues obren a est i oest. Això permet una insolació òptima de tots els habitatges.

L’accés als habitatges és possible tant des del carrer Garrotxa com des de la plaça interior mitjançant un gran vestíbul travesser que uneix les dues zones i salva el desnivell d’una planta que hi ha entre elles.

Al voltant del vestíbul se situen les dependències de serveis: un centre de transformació, el local per l’emmagatzematge de residus, i els locals d’escomeses i comptadors.

A la planta baixa, al costat sud, hi ha els locals comercials. El porxo existent en trams veïns del carrer Teodor Llorente es reprodueix al tester de l’edifici, donant una continuïtat al carrer. Al costat nord es situa el local destinat a equipament escolar. Enganxat a la mitgera hi ha l’accés a l’aparcament.

Els habitatges s’agrupen a banda i banda d’un passadís central al que s’hi accedeix per un únic nucli de comunicació vertical situat al centre de l’edifici. Aquesta solució minimitza la repercussió d’espais comuns i ens permet disposar de més superfície útil als habitatges. Una seqüència de petits patis dóna llum natural als passadissos i permet la ventilació creuada dels habitatges, a la vegada que agrupa les instal·lacions.

La coberta de l’edifici és a dos nivells per requeriments urbanístics i es ressòl amb terrasses planes amb cambra d’aire de tipus “invertit” (amb l’aïllament per damunt la impermeabilització).

La terrassa de la 4ª planta, accessible directament des del passadís de planta, es destina principalment als estenedors comunitaris. La planta 5ª es destina exclusivament a serveis tècnics; panells de captació solar i altres instal·lacions.

Les instal·lacions a la coberta s’han organitzat de forma que tinguin recorreguts clars i no interfereixin les circulacions. S’han fet servir els remats de coronació dels petits patis i de les xemeneies de ventilació com a suport d’una estructura elevada per la que van les xarxes horitzontals de gas i d’AC solar, reproduint la traça dels passadissos inferiors.

Els aspectes d’equilibri entre habitatges, la compacitat, l’optimització dels espais comuns,... són transcendents per tal d’aconseguir la màxima sostenibilitat en la construcció i el funcionament futur. Aquests aspectes estan a la base del nostre plantejament arquitectònic, i creiem que cal compatibilitzar-los amb els altres objectius del projecte arquitectònic.

En aquest projecte, que vàrem començar a estudiar al 2007, s’ha hagut d’aplicar de forma complerta els nous plantejaments del CTE. Els requeriments establerts els hem resolt en gran mesura amb solucions “passives” i amb opcions de disseny. Malgrat tot, hi ha una incidència de les instal·lacions cada vegada més forta i complexa. Per això les hem planificat des del primer moment, conjuntament amb la resta de requeriments, particularment d’espai.

Els habitatges

Hi ha un total de 44 habitatges, 41 de dos dormitoris i 3 de tres dormitoris. Des del punt de vista de l’accessibilitat, tots són “visitables” i n’hi ha un adaptat per a persones minusvàlides.

Els habitatges de 3 dormitoris tenen 78 m2 de superfície útil. Estan tocant a la mitgera i tenen doble orientació

Els habitatges de 2 dormitoris tenen entre 60 i 70 m2 de superfície útil, i responen a dos tipologies:

A) Els 8 situats al tester sud de l’edifici, ocupen una cantonada i tenen per tant doble orientació.

B) Els 31 restants, situats a banda i banda de l’edifici, donen a una sola façana, est o oest segons el cas. Malgrat tot tenen ventilació creuada gràcies als petits patis situats en el nucli de l’edifici. Aquests habitatges segueixen una mateixa tipologia, amb variants obligades per la forma irregular de la envoltant urbanística.

La distribució interior és la següent: El rebedor comunica d’una banda amb l’espai principal de la casa, la sala d’estar – menjador, amb la cuina al seu costat, separada parcialment per un envà que no arriba a la façana. No hi han portes ni altres elements mòbils de separació.

A l’altre banda se situa la zona de nit, amb els dormitoris a façana i els serveis situats a l’interior.

La façana queda doncs assignada a les sales d’estar i als dormitoris. En posició interior s’agrupen les instal·lacions, que corresponen als banys i la part interior de les cuines.

El frontal de la sala d’estar – menjador a façana és una gran obertura de dalt a baix que confereix a l’espai una llum i una sensació d’exterior. Tota l’obertura està emmarcada en acer “corten”, amb panells corredors de lamel·les per a la protecció solar i de vistes. Aquestes obertures s’agrupen, de manera que, en conjunt, queden a façana zones molt transparents, que contrasten amb les altres, mes opaques, dels dormitoris.

Les cuines són lineals, amb 3,80 m d’espai de treball. Tenen una llargada de 4,40 m perllongats en 2 m addicionals a l’espai del menjador. Totes són iguals i estan equipades.

Les cuines estan agrupades simètricament de dos en dos, i formen un nucli d’instal·lacions que considerem un dels punts claus d’aquest projecte:

A l’eix d’aquest nucli hi ha un petit pati que facilita la ventilació creuada als habitatges i dona llum natural als corredors comuns d’accés.

Donant a les cuines, hi han uns armaris preparats per col·locar la rentadora, la caldera de calefacció i l’intercanviador de l’AC solar.

Obrint al passadís s’han reservat espais per a conductes d’instal·lacions, que es poden registrar des del corredor.

Així s’ha aconseguit una resolució ordenada de la complexa concentració d’instal·lacions requerida.

Els habitatges de 3 dormitoris són els que hi ha junt a la mitgera. Tenen doble orientació, i disposen d’un espai interior per traster, preparat per a instal·lar un segon bany petit.

Hem intentat que els habitatges que resulten siguin el més adequats possible a les previsibles necessitats dels futurs usuaris, directament útils sense adaptacions ni reformes.

Construcció

Fonaments de sabates aïllades i murs de contenció de formigó armat.

Estructura vertical de retícula de pilars de formigó armat.

Estructura horitzontal de lloses de formigó armat de 25 cm de gruix.

La retícula de pilars s’adapta tant a les plantes d’habitatges com a l’aparcament, optimitzant l’aprofitament de l’espai per a ambdós casos.

La coberta és plana, invertida, amb cambra d’aire. Les llosetes d’acabat, col·locades damunt uns pilanets de anivellació, duen incorporat l’aïllament. La cambra resultant és totalment registrable.

El tancament de façanes s’ha resolt amb panells prefabricats de formigó armat de 12 cm de gruix. Els panells tenen l’alçada d’una planta i es subjecten als fronts dels forjats. Estan acolorats en massa i tenen la textura superficial d’un tauler de fibres de OSB. Damunt la cara interior s’hi ha projectat escuma de poliuretà. Per l’interior estan trasdossats amb panells rígids de llana de roca i plaques de guix laminat.

Les obertures principals que ocupen el frontal de la sala i la cuina venen agrupades i encerclades per un marc d’acer “corten” que els delimita de la resta de façana. Són balconeres d’alumini protegides per panells corredissos de lamel·les. Les baranes són de platines d’acer galvanitzat.

Les obertures corresponents als dormitoris es conformen directament dins els propis panells de façana. La solució de finestres integra el conjunt de persiana.

Tota la fusteria d’alumini disposa de trencament de pont tèrmic. Els vidres són dobles, amb càmera; els de la cara exterior són de baixa emissivitat. El sistema d’obertura incorpora una posició de microventilació que garanteix els mínims de ventilació permanent.

Les divisòries entre zones comuns i habitatges es resolen amb paret de 14cm, trasdos interior de panell de guix laminat i aïllament. A una banda del passadís la paret és de maó de silici vist, i a l’altra és de gero revestit amb tauler de fibres de OSB. La resta de divisòries són de panells de guix laminat amb diferents gruixos i configuracions depenent de la seva situació i funció.

Resumint; l’edifici te una estructura portant tradicional de formigó armat i un sistema industrialitzat de tancaments de façana, coberta, divisions i acabats interiors, seguint les tècniques de construcció en sec.

Premios de Vivienda Social de Cataluña 2012
Datos

Modalidad Edificios de vivienda de promoción pública

Uso

Fecha de inicio de obra 2010-03-01

Fecha del certificado final de obra 2012-09-03

Dirección Garrotxa 38
Barcelona
Barcelona (España)

Autores
Arquitectura
  • Francesc Gruartmoner Ferran
  • Francisco Calbet Rebollo
  • Roser Elias Mitjans
  • AM arquitectes - AM2 sap
Promotor
  • REGESA
Contratista
  • CORSAN CORVIAM CONSTRUCCIÓN, S.A.
Otros técnicos
  • Ignasi Saula Salvans
  • Pere Alier
  • EPTISA
  • Carles de Lasa
  • Cercós - de Lasa
  • Diego Gordillo
  • Pau Pascual i Iglesis
  • Laia Nicolau Paraled
  • Sergi Boltaina i Mañé