Obres

Estudi d'Espais Xavier Martín

Després del local del carrer Lepanto, un espai racional i més acadèmic, en aquest nou establiment es buscava un ambient més relaxat, madur i intimista. Integrar el client creant un espai més humanitzat i diferent a les oficines convencionals.

Al mateix temps, com a tots els treballs de l’estudi, es volia crear un espai amb força càrrega visual i sobretot personalitat. Lligar els petits elements era fonamental –paret del fons albergínia, canaleta del mateix color remarcant la pilastra, filtre del llum (Nur) de la taula de reunions-. Un espai molt funcional, càlid, intimista i humanitzat.

El local està dividit en 4 zones: recepció - aparador, pati interior, oficina tècnica i despatx d’en Xavier Martín.

El nou despatx havia d’apropar-se a la gent; la solució va ser crear un espai aparador, un reflex de les feines i estil de l’estudi. Creat aquest espai, cada temporada canvia i mostra la nostra evolució.

En aquest mateix espai s’hi troba la recepció, el mobiliari de la mateixa està composat per una taula amb forma de L que recolza sobre un mòdul d’arxiu i calaixos. Com a detalls cal destacar la relació de color vermell que hi ha entre el plafó de l’arxiu, el llum i la canaleta encastada al falç pilar.

Finalment es va aprofitar el sota escala del veí per a fer-hi una petita zona de magatzem.

El segon espai que ens trobem és un pati interior, d’ambient eivissenc que connecta la recepció amb l’oficina tècnica. Totes les parets s’han pintat de blanc i s’ha fet un únic tractament al terra, col·locant IPE. Un espai amb una doble funcionalitat, mobilitat i expositor d’il·luminació i mobiliari d’exterior.

L’oficina tècnica, un únic espai dividit en tres zones, trobem un sector per a fer reunions més amenes, un segons destinat a les reunions de treball i la zona d’oficina tècnica. La separació entre dites zones està creada per mobles i il·luminació, adequant-se a cadascuna de les situacions desitjades.

Al primer sector trobem 3 sofàs en forma de U, centralitzats per dues petites taules de centre, i tanca l’espai un mòdul de consulta que al mateix temps fa destacar el passadís de mobilitat que hi ha entre el pati i les escales (accés al despatx d’en Xavier Martín).

Paral·lelament a un dels sofàs trobem la taula de reunions amb quatre cadires Tom Vach –Ron Arad, Vitra-, i el llum Nur – Ernesto Gismondi, Artemide -.

Finalment trobem la zona tècnica, composada per una taula amb en forma de L, recolzada sobre un mòdul contenidor que serveix com a arxivador i magatzem d’aparells informàtics. El mobiliari de treball: 4 cadires d´Antonio Citterio i dues llums d´Artemide (Tolomeo) creant un ambient ideal per treballar.

L’element clau d’aquesta habitació, és la paret del fons de color albergínia que combina amb el filtre de llum de sobre la taula de reunions i les canaletes dels pilars. En aquesta paret i trobem un arxiu suspès de 6 metres, que serveix de magatzem pels llibres de consulta i catàlegs, la seva llargada ens permet tenir-ho ordenat per categories.

Tota aquesta zona, els pilars i el sostre són grisos grafit igual que el bany, aquest el trobem a mà esquerra, amb una pica “tothem” de marbre negre “mozambique” (disseny Xavier Martín) en la que una ranura al final de la pendent fa de desaigua. El bany queda il·luminat amb una llum indirecta situada darrera del mirall.

L’escala que connecta la zona d’oficina tècnica i el despatx d’en Xavier Martín és va folrar amb taulons de fusta marí per donar-li més amplada, el primer graó es va convertir en plataforma de 1,5 x 1,5 m. Per donar-li més protagonisme.

El despatx d´en Xavier Martín és el més sobri, seguint amb les premisses de tot l’estudi. Només pujar per l’escala ens trobem una mampara de vidre que recorda una peixera, creant així un espai singular. Una taula en forma L que es recolza sobre un mòdul arxivador i un armari baix, de colors blanc perla i vermells, confeccionen el mobiliari de l’espai, juntament amb cadires de Vitra, aconseguint un espai més intimista. Tot l’espai esta pintat amb gris, menys la paret d’accés a la terrassa, de color blanc igual que la cortina de fil de coto.

Finalista
XI Edició del Premi Puig i Cadafalch
Datos

Modalidad

Uso

Dirección Plaça Sta. Maria, 6
Mataró
Barcelona (Espanya)

Autores
Arquitectura
  • Xavier Martin