Premios

Torre de Guaita de Cal Alzina, Mongat

EMPLAÇAMENT

La torre de guaita de Ca l’Alzina està situada al municipi de Mongat a la dreta de l’antiga via fèrria Barcelona-Mataró, al nord del túnel de Mongat, davant la platja.

Fins l’any 1987 estava adossada a la masia de Ca l’Alzina, que va ser enderrocada per construir l’actual passeig Marítim. Més tard, en 1998 es porta a terme el projecte d’arranjament de l’entorn de la torre, és a dir, s’actua en tot el solar, per crear un nou accés a la platja, adaptar el pas soterrani existent sota les vies i urbanitzat l’entorn de la torre.

La qualificació urbanística de la torre de guaita i entorn immediat són 7b (equipaments comunitaris i dotacions de nova creació de caràcter local).

La torre és Bé Cultural d’Interès Nacional.

ANÀLISI HISTÒRICA

Any 1163: Es té notícia d’un establiment que va fer el monestir de Sant Cugat del Vallès. Es possible que aquesta explotació agrària fos l’origen de l’antic mas Alzina, ja que la situació geogràfica coincideix.

Entre 1575 i 1592: Segons els resultats de l’excavació arqueològica, la torre va ser bastida dins el darrer quart del segle XVI, amb el mur de tramuntana encavalcat damunt l’extrem oriental de la façana migdia de la masia.

1847Cebri Matheu-Alzina Codina, va vendre la masia, amb la torre i un terreny annex, a la companyia del ferrocarril Barcelona-Mataró, ja que hi havia de passar les vies travessant el turó de Mongat pel túnel de la Foradada, que s’obri el 1848.

Presentado
III Muestra de Arquitectura del Maresme
Datos

Modalidad

Uso

Dirección C/ Mar, 3 b
Mongat
Barcelona (España)

Autores
Arquitectura
  • Arcadio Arribas
  • Rosa Bosch
Promotor
  • Ajuntament de Montgat